Tekniskt fel på kraftvärmeverket i Lugnvik
Just nu har vi ett tekniskt fel på kraftvärmeverket i Lugnvik. Vi arbetare så fort vi kan med att åtgärda problemet. Detta kan orsaka tillfälliga störningar gällande värme och varmvatten.
JämtFlex
Jämtkraft har under vintern 2023/2024 starta ett pilotprojekt med en lokal flexibilitetsmarknad. Här har vi samlat vanliga frågor om projektet.
Frågor och svar
JämtFlex är en lokal flexibilitetsmarknad där elkonsumenter och –producenter som är anslutna till Jämtkrafts elnät kan sälja flexibilitet för att minska belastningen på nätet under timmar med hög belastning. JämtFlex drivs som ett pilotprojekt för att öka kunskapen kring flexibilitet som verktyg för att hantera lokala kapacitetsproblem.
En lokal flexibilitetsmarknad är en digital plattform där elkonsumenter och -producenter anslutna till Jämtkrafts elnät kan sälja flexibilitet till Jämtkraft Elnät för att minska belastningen lokalt i elnätet. Jämtkraft Elnät definierar tidpunkter när det finns behov av flexibilitet och lägger upp köpbud. Den aktörer som säljer flexibilitet, så kallade flexibilitetsleverantörer, lägger upp säljbud, varpå buden matchas och handel uppstår. På så sätt kan Jämtkraft Elnät se till att belastningen på nätet minskar när effekttoppar uppstår.
Som flexibel elkonsument eller -producent har du möjlighet att sälja din flexibilitet på olika marknader. Svenska Kraftnät har ett antal så kallade stödtjänstmarknader där flexibiliteten används för att balansera frekvensen i hela det svenska elsystemet. Dessa marknader ska inte blandas ihop med lokala flexibilitetsmarknader såsom JämtFlex, där Jämtkraft Elnät kommer att köpa flexibilitet i utvalda områden för att avlasta elnätet lokalt.
JämtFlex kommer under piloten köpa flexibilitet i två testområden där aktörer med en kapacitet över 100 kW kan bli flexibilitetsleverantörer. De aktuella kunderna har kontaktats separat för mer information om vad som krävs för att delta. Företag, elproducenter och aggregatorer kan bli flexibilitetsleverantörer. Exempel på flexibla resurser är värmepumpar, kylanläggningar, reservkraft, batterier och elbilsladdare.
Det finns ett ökat intresse från både nya elproducenter och -konsumenter som laddinfrastruktur, batterier, och nya industrier att ansluta till Jämtkrafts elnät. Ett proaktivt arbete med flexibilitet är därför viktigt för att påskynda och underlätta för fler kunder som vill ansluta i framtiden. I nuläget syftar flexibilitetsmarknaden JämtFlex till att öka vår kunskap om hur vi kan köpa flexibilitet för att lösa effektbehov i nätet, samt att proaktivt bygga upp mängden tillgänglig flexibilitet i vårt nätområde. För närvarande är de faktiska behoven av flexibilitet små, men detta kan komma att förändras snabbt.
Det stämmer att Jämtkrafts elnät har god tillgång till både effekt och energi. Vi har överlag även god kapacitet för att ansluta nya kunder och öka överföringseffekten. Lokalt och framför allt på lägre spänningsnivåer kan det dock uppstå utmaningar när exempelvis laddinfrastruktur, batterier och nya industrier tillkommer. En del nätinvesteringar tar dessutom tid att genomföra och då kan flexibilitet var en övergångslösning tills en investering är på plats. Det stora intresset för att ansluta sig till Jämtkrafts nät gör att situationen i delar av nätet kan ändras snabbt och skapa behov av flexibilitet. Därför vill vi vara beredda och kunniga på området när det sker.
Genom att bidra med flexibilitet kan kunderna göra Jämtkrafts elnät mer resurseffektivt och hjälper till att göra plats för nya verksamheter och mer förnybar energi som får regionen att växa. Flexibilitetsleverantörer kan dessutom tjäna pengar på att sälja flexibilitet och kan välja att göra det vid tillfällen när det ändå inte påverkar den ordinarie verksamheten nämnvärt.
Och kanske viktigast – kunden blir en förebild för andra företag i den hållbara omställningen och kan använda åtgärden i hållbarhetsredovisningar och extern PR.
En flexibilitetsleverantör måste ha resurser för att stundtals sänka sin elproduktion eller konsumtion med minst 30 kW. Olika flexibilitetsleverantörer kan ha olika tekniska lösningar för att styra sina resurser, allt från helautomatiserade till helt manuella. Existerande IT-system för styrning av energianvändning kan användas, men det är inget krav. En möjlighet är att ta hjälp av en så kallad aggregator för att införa styrning av sina resurser om man inte har någon aktiv energioptimering idag. Aggregatorn kan ofta även hjälpa till med själva budandet på flexmarknaden.
I tillägg till det tekniska behöves personal som tar ansvar för kundens medverkan i projektet, lär sig marknadsplatsen och styr de flexibla resurserna.
Tidigare marknadsplatser i Sverige har gett en avropsersättning mellan 400-5000 SEK/MWh. För att säkerställa tillgång till bud under vissa tidpunkter har tillgänglighetsavtal även förekommit med en genomsnittlig ersättning om ca 500-800 SEK/MWh, utöver det som erhålls vid eventuellt avrop. Jämtkraft Elnät kommer under hösten ta fram en handelsstrategi där ambitionen är att vara konkurrenskraftig mot övriga marknadssignaler såsom elpris och ersättning från stödtjänstmarknader.
Under piloten kommer handeln ske mellan 1 januari och 31 mar 2024. För flexibla konsumenter kommer det handla om att sälja flexibilitet på förmiddag och eftermiddag/kväll på vardagar, vid låga utetemperaturer.
Vi har redan kontaktat de kunderna som är aktuella för medverkan i årets pilotprojekt, det vill säga som ligger inom de valda testområdena och som har ett tillräckligt stort abonnemang.
Är du intresserad av att eventuellt bli flexibilitetleverantör i framtiden - hör av dig till oss på Jämtkraft Elnät på [email protected]