Bra att veta om konsumenträtten
Ångerrätt
Har du synpunkter på den tjänst vi levererar till dig så är du välkommen att höra av dig till vår kundservice. Vi finns till hands för att svara på frågor och ta emot dina synpunkter.
När du köper en vara eller en tjänst på distans eller utanför elhandelsbolagets affärslokal har du enligt lagen rätt att ångra köpet inom 14 dagar.
För att ångra ett avtal med Jämtkraft kan du kontakta oss på 063-14 90 00. Du kan även använda ett standardformulär som Konsumentverket tagit fram.
Rådgivning
Om du framfört klagomål till oss och inte blir nöjd med det svar du får så finns det rådgivare som kan göra en opartisk bedömning av ditt ärende. Du kan vända dig till din kommunala energirådgivare och/eller statens energimyndighet för att få information om oberoende användarrådgivning. Där kan du också få råd om tillgängliga energieffektiviseringsåtgärder.
Hos Energi- och klimatrådgivningen får du opartisk och kostnadsfri energi- och klimatrådgivning för dig som vill använda energi mer effektivt.
Konsumenternas energimarknadsbyrå erbjuder oberoende och kostnadsfri konsumentvägledning om el, gas och fjärrvärme.
På elpriskollen.se, Sveriges enda oberoende jämförelsesajt för elavtal, kan du enkelt jämföra elpriser och elhandlare. Elpriskollen tillhandahålls av Energimarknadsinspektionen.
Prövning av ärendet
Är du missnöjd med ett beslut från oss och vill du få ditt ärende prövat kan du vända dig till:
- Energimarknadsinspektionen – En tillsynsmyndighet som bland annat granskar priser och andra villkor vid anslutning till elnätet. Om du är missnöjd med ett beslut från oss kan du kontakta dem för att pröva ärendet.
- Allmänna reklamationsnämnden – Nämnden ger inga råd till dig innan du gör en anmälan. Därför är det bäst att först prata med kommunens konsumentrådgivare, som vet vilka regler som gäller och hur du gör en anmälan. Nämnden ger sedan en rekommendation om hur tvisten bör lösas.
- Allmän domstol (tingsrätt) – Om en part inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut kan den andra parten ta upp det i en domstol.
Lagar och avtal
Som kund till ett energibolag har du vissa rättigheter som regleras i ellagen kapitel 11 (§ 2–4, 8, 11–13, 15–17 och 19). Till exempel ska du få meddelande om villkorsändringar i förväg och det ska finnas särskilda rutiner för hur vi informerar om planerade avbrott. Dessutom finns andra avtal som reglerar förhållandet mellan dig som kund och oss som leverantörer av el och fjärrvärme.