Tekniskt fel på kraftvärmeverket i Lugnvik

Just nu har vi ett tekniskt fel på kraftvärmeverket i Lugnvik. Vi arbetare så fort vi kan med att åtgärda problemet. Detta kan orsaka tillfälliga störningar gällande värme och varmvatten.

Porträtt på två glada kvinnor.

Hanna och Anja om sitt internship på Jämtkraft

Hanna Littorin och Anja Tjärnhage studerar Civilingenjör inom teknisk datavetenskap respektive interaktion och design vid Umeå universitet. Via Mittuniversitet fick de möjligheten att göra sitt internship på Jämtkraft i Östersund dit båda var sugna på att flytta.

– Vi har våra rötter i Umeå och Västra Götaland men var båda nyfikna på Östersund och ville vara nära fjällen, så när ett uppdrag dök upp som stämde in på det vi läser sökte vi direkt, berättar Hanna och Anja.

Jämtkraft en av uppdragsgivarna

Mittuniversitetets internship bygger på att 28 blivande civilingenjörer från hela landet får arbeta med avancerade uppdrag hos olika företag med syftet att bygga relationer och skapa viktiga kontakter med framtidens ledare, specialister och problemlösare. Jämtkraft är en av uppdragsgivarna tillsammans med bland annat Bolagsverket, CSN, Länsförsäkringar Jämtland och Sundsvalls kommun.

Re-design med kunden i fokus

Uppdraget hos Jämtkraft handlar om att kartlägga olika intressenter som är den förlängda armen ut till kund för energibranschen, såsom installatörer och entreprenörer.

– För att underlätta och förbättra flödet i utförandeprocessen ska de komma med en rekommendation på en lösning som passar vårt behov men framförallt stödjer kunden ur olika perspektiv. Ett jätteviktigt jobb för oss och vi är så glada att vi fick möjligheten att ta emot Hanna och Anja, berättar Jessica Wengfeldt, handledare och ansvarig för Koncernstöd IT-strategi och digitalisering på Jämtkraft.

Berätta lite mer om ert uppdrag på Jämtkraft:

– Vi hade som utgångspunkt att Jämtkrafts installatörsportal skulle göras om, det vill säga det verktyg som installatörer använder för att göra beställningar till Jämtkraft samt till viss del kommunicera. Vårt uppdrag handlar om att försöka lösa ett problem och att hitta en lösning som är användbar för både Jämtkraft och andra aktörer. Från vårt perspektiv handlar det om att se vad som kommer vara användbart i framtiden, och inte bara här och nu. Men vi måste begränsa oss så att det blir användbart för Jämtkraft i slutändan, vi har bara en sommar på oss!

Vad har ni för framtidsplaner?

Hanna: Jag ska precis till att välja mina avancerade kurser och vet inte vad jag ska göra efter det. Så det känns bra att få en ingång till arbetslivet genom det här.

Anja: Jag har panik! Men för mig handlar det om att värdera vad jag vill ha på en arbetsplats; lön, förmåner, hur kontorskulturen är, vilket uppdraget är men också vilken stad jag vill vara i. Det spelar inte så stor roll vad inriktningen på företaget är, processerna ska ju göras ändå. Man kan göra research oavsett om det handlar om energi eller inom vården. Det viktigaste är hur det hänger ihop med livet i övrigt.

Hanna: Jag instämmer, och det är väldigt viktigt att få utvecklas och att ha någon att fråga. Om man är nyexad önskar man att det finns stöd, någon senior att fråga inom det man gör. Det är nackdelen med det vi gör just nu, att ingen har den seniora rollen här på Jämtkraft. Samtidigt får vi bra stöd och hjälp från andra och stor flexibilitet i hur vi jobbar, det är viktigt.

Drömjobbet?

Anja: Jag vill ha kreativa ytor, det är jätteviktigt. Här har vi tagit oss friheten och skapat det! Någon gång i framtiden önskar jag en bra lön för att jobba 80 procent, arbetet ska vara roligt men mitt liv går inte ut på mitt jobb. Att få möjligheten att jobba på distans om man vill, och att det ska finnas personer med samma yrkesroll att bolla idéer med. Det är också viktigt att det är fler kvinnor i samma roll, jag upplever det som en stor styrka men tyvärr är det fortfarande en mansdominerad bransch.

Hanna: Jag vill kunna utvecklas hela tiden och ser gärna att jag tillsammans med min chef sätter upp en plan om vart jag vill vara om 5 år. Det tror jag gör att man kanske stannar på sitt jobb längre. För mig är balansen mellan fritid och jobb viktig, och jag tror det är därför man flyttar till Östersund. Det är enklare att leva här om man gillar att vara ute och värderar fritiden lika mycket.