– Jag har utvecklats av arbetsledarrollen, har fått större självförtroende, tar för mig mer och backar inte för att ansvar, säger Agnes Stjerna om sommarjobbet som arbetsledare.
Som ekonomistuderande med inriktning mot hållbar utveckling i Uppsala, sökte sig Agnes Stjerna till Jämtkraft för att det passade hennes inriktning och för mångfalden av jobb inom företaget.
– Det här jobbet ger en tidig möjlighet att ta ansvar på en arbetsplats som sätter säkerheten i första rummet. Det är en seriös och viktig uppgift. Sommarjobbet på Jämtkraft är en bra start på arbetslivet, både för mig som universitetsstudent och för andra unga, säger Agnes Stjerna.
I samarbete med en annan arbetsledarkollega har Agnes Stjerna varit ansvarig för att guida och inspirera en grupp på sex ungdomar under åtta veckor. Över berg och dalar, från Pilgrimstad till Valsjöbyn, har de rengjort, målat och röjt kring otaliga nätstationer och elskåp. Ett säkerhetsmässigt nödvändigt och viktigt jobb för Jämtkraft som utförs sommartid.
– Vi har tillbringat mycket tid tillsammans, inte minst under bilkörningen. Man lär känna varandra rätt bra. Att skapa ett tajt team och ha kul tillsammans är viktigt! säger Agnes Stjerna.
Pontus Åkerlind Nielsen och Lukas Ekavall är två av de sommarjobbande ungdomar som Agnes har varit arbetsledare för. De är nöjda med jobbet på Jämtkraft.
– Vid introduktionen kom både handledare, vd och chefer och hälsade och berättade om Jämtkraft, jobb och framtid inom energisektorn. Vi fick också åka på studiebesök till en vindkraftspark. Man känner att Jämtkraft vill att vi ska trivas, säger Pontus Åkerlind Nielsen.
De många och långa resorna har också varit en positiv upplevelse. Lukas Ekavall hade knappt varit norr om Östersund tidigare. Efter sommarjobbet tyckte han att han fått betydligt bättre koll. Han kände sig också väl omhändertagen.
– Man blir tagen på allvar som sommarjobbare hos Jämtkraft. Vi får seriösa arbetsuppgifter med stort ansvar och bra utrustning.
Energibranschen är en bransch i stark utveckling, knuten till energiomställning, samhällsutveckling och elektrifiering. Jämtkraft Elnät är till exempel inne i ett massivt projekt – byggandet av ett 1,6 miljarder kronors elnät runt Östersund. För Agnes Stjerna har arbetet också inneburit ett kunskapslyft.
– Min förståelse för elnät och elsystem har vuxit. Det är ett komplicerat system som länkar samman stad och landsbygd. De nya kunskaperna och erfarenheterna jag har fått kommer definitivt vara värdefulla i min fortsatta utbildning.