Vårt nya kraftvärmeverk i Lugnvik är snart färdigt och vi närmar oss fjärrvärmeleverans! Just nu pågår ett viktigt moment: renblåsning av panna och ledningar. Under renblåsningen blåses smuts och partiklar bort med ånga under högt tryck, vilket kan låta som ett jetflygplan. Detta är en alltså en planerad och ofarlig del av färdigställandet av anläggningen.

Jämtkrafts nya batterianläggning redo för drift

Publicerad:

Nu är vår nya batterianläggning, Hydrobooster, vid Hissmofors vattenkraftverk i Krokom färdig. Det är ett hybridkraftverk där batterier och vattenkraft samarbetar för att stabilisera elnätet. Batterierna, med en kapacitet på hela 15 megawatt, hjälper till att snabbt justera nätets frekvens vid störningar. Detta minskar också slitaget på vattenkraftverkets turbiner.

Så här fungerar hybridanläggningen

Hydrobooster är designad för att stötta elnätet vid stora frekvensvariationer. För att elnätet ska fungera måste det alltid, varje sekund, vara balans mellan den energi som produceras och den som används. Balansen mäts i frekvens och ska vara 50 hertz (Hz).

Vattenkraften är idag den primära lösningen för att reglera denna balans, men batterier kan agera ännu snabbare i akuta situationer. Batteriet aktiveras direkt, och vattenkraften tar över när den hinner justera sig.

I framtiden ser vi att Hydrobooster kan användas till fler saker, som till exempel att säkerställa elförsörjningen vid strömavbrott (så kallad ödrift*) och starta upp elnätet efter ett totalstopp. Det kan också hjälpa till att kapa lokala effekttoppar och skapa lokala flexmarknader, med mera.

Om Hydrobooster

  • Samverkan med vattenkraften
    Hydrobooster är en så kallad hybridanläggning där batterierna jobbar tillsammans med vattenkraften för att balansera elnätet.
  • 15 megawatt i kapacitet
    Hydrobooster har en total kapacitet på 15 MW.
  • Snabb effekt
    Batterierna används för att snabbt stötta nätet vid frekvensvariationer, inte för att lagra stora mängder energi.
  • Mindre slitage
    Batterierna minskar slitaget på turbinerna och håller vattennivåerna vid in- och utlopp mer jämna, vilket är fördelaktigt för djur och natur.
  • Koboltfria
    Batterierna är fria från den omdiskuterade mineralen kobolt som oftast bryts i konfliktdrabbade områden
  • Plats under tak
    Anläggningen består av 24 batterikuber med 384 moduler, samlade i en byggnad på 1 000 kvadratmeter vid Hissmofors vattenkraftverk.
  • Vår andra batterianläggning
    Detta är Jämtkrafts andra batterianläggning. Den första byggdes i Granbo 2021, men Hydrobooster är hela 15 gånger större!

Vi ser fram emot att Hydrobooster ska bli en viktig del i framtidens flexibla och hållbara energisystem!

*Ödrift är en elberedskapsåtgärd och innebär att elförsörjningen ska kunna säkerställas i mindre eller större delområden även utan koppling till transmissionsnätet. Källa: Svenska kraftnät (Svk)

Elin Jämtström förklarar hur batteri och vattenkraft fungerar