Tekniskt fel på kraftvärmeverket i Lugnvik

Just nu har vi ett tekniskt fel på kraftvärmeverket i Lugnvik. Vi arbetare så fort vi kan med att åtgärda problemet. Detta kan orsaka tillfälliga störningar gällande värme och varmvatten.

Stolpbyte med helikopter - för markens och arbetsmiljöns skull

Snabbare och skonsammare – med helikopter blir uppgraderingen av ledningen mellan Fannbyn och Bjärme effektiv samtidigt som marken skonas. Tillsammans med entreprenören Vattenfall Service Nordic pågår nu ett omfattande arbete i regionnätet.

Publicerad:

I den pågående moderniseringen av elledningen ett par mil utanför Östersund har helikoptern en central roll, och det är inte bara för att arbetet ska gå snabbare. När de gamla stolparna mellan Fannbyn och Bjärme ersätts, skonas också naturen genom att marken inte behöver utsättas för många transporter med tunga maskiner.

– Att använda helikopter sparar mycket tid jämfört med maskiner – vi pratar om flera veckors arbete som nu kan klaras av på en förmiddag. Samtidigt minimeras slitage på marken, något som är en viktig aspekt för alla Jämtkrafts projekt, berättar Kent Andersson på Jämtkrafts avdelning för Nätplanering.

Kent Andersson arbetar med nätplanering på Jämtkraft.

Monteringsplan underlättar arbetet

Att använda helikopter och kunna utnyttja en så kallad monteringsplan, en stor yta där stolparna kan monteras, är också en stor fördel för arbetsmiljön.

– Här på monteringsplatsen kan vi sätta ihop alla delar av stolpen på en gång i stället för att åka fram och tillbaka för att hämta verktyg och delar. Att kunna göra allting klart på en gång och sedan lyfta hela stolpen med helikoptern underlättar arbetet enormt, förklarar Kent.

Ny ledning för bättre leveranssäkerhet

Sträckan, som omfattar cirka 15 kilometer ledning och 139 nya stolpar, är en viktig del i att säkerställa en pålitlig elförsörjning. Den gamla ledningen, som härstammar från 1970-talet, har nått sin tekniska livslängd. Framför allt är det träregeln som håller linorna uppe som blivit den svaga länken.

– En ny ledning med högre leveranssäkerhet är bra för både våra kunder och oss på Jämtkraft, med en ny ledning minskas underhållet de närmaste 10-tal åren, säger Kent.

Det är en märklig syn när en helikopter kommer flygandes med en stolpe.

Elnätet – en central del av infrastrukturen

Med sina omkring 900 mil är Jämtkrafts elnät ett av de mest geografiskt utbredda i Sverige. Företaget lägger stor vikt vid att vädersäkra nätet och i dag är cirka 96 procent av det rustat för att stå emot störningar. Åtgärderna inkluderar bland annat nedgrävda kablar, isolerade luftledningar och väl underhållna ledningsgator. När det är möjligt grävs ledningarna ned, men luftledningar förblir en nödvändig lösning av både tekniska och ekonomiska skäl.

- Det är dels en kostnadsfråga, det kostar mycket mer att gräva ned ledningarna, dels en teknisk aspekt – det tar längre tid att reparera fel på nedgrävda ledningar. På regionnätet kan det påverka många om en störning inträffar, säger Kent.

Projektet beräknas kosta 17,5 miljoner kronor och har planerats under lång tid. Ett arbete som Kent Andersson och medarbetare på Jämtkraft, tillsammans med Nektab, har planerat och där Josephine Bolander är projektledare. På regionnät gör man generellt ett sådant här projekt per år.

- Det roligaste är att få vara med och se att det man planerat blir verklighet, att det fungerar och blir som tänkt, säger Kent.

Långsiktiga investeringar för framtidens elnät

Behovet av el ökar och Jämtkraft investerar årligen 250–300 miljoner kronor i att förstärka och modernisera elnätet. Trots dessa insatser kan strömavbrott uppstå av olika orsaker, men arbetet med elnätet syftar till att minimera risken för sådana avbrott.