– Vi företag har varit med i planeringen och utformningen av utbildningen, och både vi och studenterna är aktiva i ledningsgruppen för att säkerställa att utbildningen är branschrelevant. Vilhelmina kommun har gjort ett toppenjobb med att involvera många företag med bra bredd, säger Jens Skoglund, avdelningschef för vindkraft på Jämtkraft.
YH-utbildning i norr
Jämtkraft är inte med och finansierar satsningen utan bidrar genom att stötta med kontakter och branschkunskap. Sedan vindkraftsutbildningen i Strömsund lades ned förra året har branschen saknat en utbildningsort i norra Sverige och Vilhelmina kommun var snabba på att ta över stafettpinnen och knyta branschen till sig.
– I starten fick vi mycket stöd av Strömsunds kommun, som fortsatt är engagerad i att behålla denna utbildningsmöjlighet i norra Sverige. Vi har generellt sett ett gott samarbete med Strömsund inom utbildningsområdet, säger Lars Gavelin, arbetsmarknads- och vuxenutbildningschef i Vilhelmina kommun
En utmaning för branschen är att rekrytera personal som inte har någon koppling till regionen, de tenderar att lämna sina jobb snabbt för att flytta närmare sina hemorter.
– Vi hoppas att utbildningen lockar alla som är intresserade av att arbeta inom branschen, särskilt de som vill utbilda sig, bo och arbeta i norra Sverige, säger Lars Gavelin.
Jämtkraft äger nio vindkraftsparker från Norrbotten till Dalarna och understryker vikten av välutbildad personal för en stabil drift.
– Den nya utbildningen blir ett utmärkt val för de som vill arbeta inom vindkraft och få en utbildning som är direkt kopplad till sina framtida arbetsgivare. En utbildning i geografisk närhet till där de ska jobba är en fördel för oss som arbetsgivare, tillägger Jens Skoglund.
Goda jobbutsikter
Det finns flera olika vindkraftsutbildningar runt om i Sverige. Det som utmärker utbildningen i Vilhelmina är just det nära samarbetet med de 15 vindkraftsföretagen, bland andra Vattenfall, OX2 och Siemens, vilket i princip garanterar studenterna anställning efter avslutad utbildning.
– Med det nära branschsamarbetet kan både studenter och företag känna sig trygga med att de får rätt kompetens. Jobbutsikterna är också mycket goda. Några av företagen erbjuder provanställning direkt efter godkänd utbildning och väl utförd praktik vid företaget, säger Lars Gavelin.
Kort om utbildningen
Lärcentrum i Vilhelmina kommun står som huvudman för utbildningen som bedrivs inom ramen för Yrkeshögskolan. Utbildningen, som startar hösten 2024, har plats för 35 studenter. Teoretiska moment sker på distans medan praktiska moment utförs på plats. Utbildningen kommer att arrangeras i tre omgångar med kursstart höstarna 2024, 2025 och 2026.