UPPDATERING
Nu ska alla kunder ha strömmen tillbaka. Om det är någon som fortfarande är strömlös som vi inte har upptäckt ber vi er att felanmäla det till 063-14 92 00

Viktigt, gå inte i närheten av träd som fallit över ledning, ledning som ligger på marken eller skadad ledning. Det kan vara mycket farligt. Felanmäl gärna skada på elnätet till 063-14 92 00

Till Avbrottskartan
Greningen nedre.

Greningen Nedre – från damm till återställt vattendrag

Jämtkraft har tagit bort dammen Greningen Nedre i sjön Greningen, söder om Duved i Åre kommun. Den 100-åriga dammen tillförde lite elproduktion och hade ett stort underhållsbehov.

Arbetet med att ta bort dammen avslutades i hösten 2023. Under vintern 2024 forslades rivningsmaterialet bort och det sista avslutande arbetet kring den forna dammen skedde under sommaren 2024.

Se hur området ser ut före och efter att grönskan på sjöbotten börjar ta sig.

Bäck i stället för sjö

Efter att dammen tagits bort har landskapsbilden förändrats. Vattenytan har minskat och övergått till en bäck med rinnande vatten. Den bäckfåra som fanns bevarad på sjöbotten i en del av sjön har återskapats till sitt ursprungliga läge.

En damm togs bort, en blev kvar

Till Duveds kraftstation i Åre kommun hörde två regleringsdammar; Greningen Nedre som nu är avvecklad och Greningen Övre som inte påverkats av förändringarna.

Regleringen av Greningen Övre är en förutsättning för elproduktionen i Duveds kraftstation som är ett klass 1-kraftverk. Det betyder att dess produktion är särskilt viktig som reglerkraft ur både ett regionalt och nationellt perspektiv.

Flygbilden visar Greningen Nedre med dammkonstruktionen.

Bilden visar utskovsdelen, de båda ytvattenutskoven till höger.

Så här gick det till

I april/maj 2023 tömdes magasinet. Därefter togs betongkonstruktionen i utskovsdelen bort och jorddammen på båda sidor om betongkonstruktionen har släntats ned mot strömfåran.

För att minimera transporter har de jordmassor som avlägsnats från Greningen Nedre använts för att modellera markytor i området. Material som inte kunde återanvändas på plats, såsom betong och övrigt rivningsmaterial, har fraktats från platsen.

Utrivningsprojektet har genomförts med stöd av Naturskyddsföreningens Bra Miljöval som miljöprojekt för att främja biologisk mångfald.

Maj 2023 efter att dammen tömts på vatten.

Sensommar 2023.

Det ursprungliga myrområdet som varit översvämmat i många år är nu blottat och har börjat återfå växtlighet vilket innebär förbättrade förutsättningar för ökad biologisk mångfald. Åtgärden är klimatpositiv då återbildningen av myrområdet innebär att kol binds i marken. Kolinlagringen bidrar till att minska mängden koldioxid i atmosfären.

Utrivningen medför att Kvarnån får ett mer årstidsberoende flöde som på ett naturligare sätt varierar beroende på nederbörd och snösmältning.