Tekniskt fel på kraftvärmeverket i Lugnvik

Just nu har vi ett tekniskt fel på kraftvärmeverket i Lugnvik. Vi arbetare så fort vi kan med att åtgärda problemet. Detta kan orsaka tillfälliga störningar gällande värme och varmvatten.

Har du rätt säkring?

Säkra inte upp för säkerhets skull

Har du flyttat in i ett nytt hus med hög elnätsavgift? Eller kände du dig manad att skaffa en större huvudsäkring när ni skaffade elbil? Då kan det finnas tusenlappar att spara genom att få lite koll på effekten. För ju större säkring du har, desto mer får du betala i årsavgift. Här berättar vi hur du kan göra.

Huvudsäkringen ska klara ditt maximala uttag av eleffekt under en viss tid. Det har inte med din årsförbrukning att göra, utan beror på hur och när du använder elen. Det gäller inte att ”säkra upp för att vara på den säkra sidan”. Det räcker med lite hushållsvett.

Sprid ut sysslorna

Om en familj som bor i ett hus med värmepump exempelvis bestämmer sig för att tvätta, tumla, stryka och dammsuga samtidigt en kall vinterdag, kommer de att få en högre effektbelastning på huset än om de skulle sprida ut dessa sysslor över dagen:

  • Dammsugare 0,6-1kW
  • Tvättmaskin 0,5-2 kW (beroende på temperatur och mängd tvätt)
  • Torktumlare 1,5-3 kW (beroende på program och mängd tvätt)
  • Strykjärn 1,5 kW
  • Värmepump 2-6 kW (beroende på storlek på hus)
    ---------------------

Summa 6,1-13,5 kW

Sammanlagt har alla dessa apparater en effekt på mellan 6,1 och 13,5 kW. För att klara en sådan belastning under en längre tid, behöver huset en huvudsäkring på 20 Ampere. Men det är ju ganska sällan familjen behöver ha så många elkrävande apparater igång samtidigt. Om de väntar med strykning och dammsugning (-2,5 kW) räcker 16 Ampere.

Ha koll på säkringsnivåer

Din säkringsstorlek står i ditt elnätsavtal (enkeltariff). En säkring ska skydda ditt hus mot för hög effektbelastning som kan leda till olyckor. Men det finns en ”tröghet” i säkringarna som gör att de klarar av att belastas över sitt maximala effektuttag i några timmar, för säkerhets skull. Så här ser maximalt effektuttag ut för olika säkringsnivåer:

SäkringsstorlekMax effekt
16 A11 kW
20 A14 kW
25 A17 kW
35 A24 kW

Familjen i exemplet ovan skulle alltså utan problem klara sig med en säkring på 16 A om de ändrade sitt beteende en aning. De skulle sannolikt klara sig ändå, om de inte städade och strök längre än några timmar.

Elbil? Ladda på natten!

Att ladda en elbil kan kräva mycket effekt, ofta 11 kW vilket alltså skulle innebära att 16 A är uteslutet. Men en del elbilar går att ställa in på långsammare laddning, och vissa laddboxar har så kallad lastbalansering, vilket betyder att de känner av hur mycket effekt som finns tillgängligt i huset.

16 A kan alltså räcka alldeles utmärkt. Laddningen går långsammare, men den fasta årsavgiften blir flera tusen kronor lägre. Du bör också ladda på natten då effekten som belastar huset är som lägst. Och har du timprisavtal kan du spara ytterligare genom att nattladda, eftersom elpriset oftast är som bäst mellan 23:00 och 07:00.

Byt propp, om den går

Det värsta som kan hända med en lägre säkringsstorlek är att huset då och då överbelastas med för hög effekt. Sker överbelastningen under en längre tid än tre till fyra timmar, kommer säkringen (i folkmun även kallad ”proppen”) sannolikt att lösa ut eller ”gå” som vi sa förr. Och då är det inte värre än att du får byta propp.