Tekniskt fel på kraftvärmeverket i Lugnvik

Just nu har vi ett tekniskt fel på kraftvärmeverket i Lugnvik. Vi arbetare så fort vi kan med att åtgärda problemet. Detta kan orsaka tillfälliga störningar gällande värme och varmvatten.

Träna som stjärnorna med Jämtkraft.

Träna som stjärnorna – igen!

Vill du utvecklas som skidåkare – med experthjälp av skidskyttelandslagets egna tränare? Nu har du chansen!

20 mars - inför Östersundsloppet

Ett skidpass där vi förbereder oss inför Östersundsloppet som går 5 april. Du kan vara med på träningen även om du inte ska vara med på Östersundsloppet. Vi över på skateteknik och lite "bra att tänka på" inför tävlingen.

Information om övriga träningstillfällen publiceras löpande på denna sida och i våra sociala medier. Håll utkik!

Info nästa träning

  • När: 20 mars 2025 kl. 19.00
  • Var: Skidstadion i Östersund
  • Instruktör: landslagstränare på Skidskytteförbundet
  • För vem: Alla som vill förbättra sin skateteknik
  • Hur: Vi förutsätter att du själv har den utrustning som behövs.
  • Anmälan: Anmälan senast 17 mars. Begränsat antal platser så först till kvarn gäller. Vi bekräftar din plats via mail. Träningen är gratis.
  • Frågor? hör av dig till [email protected]

Anmälan öppnar i mars

Vad är Träna som stjärnorna?

Som stolt sponsor av Skidskytteförbundet kan Jämtkraft bjuda in till sex unika träningstillfällen där skidåkare på alla nivåer får råd och tips från landslagets tränare.

– Man kan kanske bli lite avskräckt när man ska träna med landslagets tränare, men det är precis tvärt om. Man behöver inte ha åkt Vasaloppet tio gånger. Det här är för alla, säger Anna-Maria Uusitalo, sportchef på skidskytteförbundet.

Inför den andra upplagan av Träna som stjärnorna har arrangörerna finslipat programmet och inkluderat allt som fungerade allra bäst under premiäråret. På schemat står barmarksträning och stavgång, skidfys, en tjejkväll, klassisk skidåkning och skate.

– Det blir ett lite större teknikfokus i år. Det kan vara svårt att göra på egen hand, men nu ringar vi in de stora grejerna, säger Anna-Maria och fortsätter:

– Det är väldigt kunniga tränare och instruktörer som är med, så alla kan känna sig trygga i att det blir ett bra upplägg.

Missade du förra årets succé? Anmäl dig du också. Träna som stjärnorna ger dig ett försprång inför vintersäsongen – och resten av din skidkarriär.

Några snabba tips från säsongen - 23/24

Första träningen, rullskidor.

Se hur det gick till under det första träningstillfället då vi tränade rullskidåkning med landslagstränare Ola Ravald på Östersund Skidstadion:

Andra träningen, skytte

Kolla in landslagstränare Jean-Marc Chabloz tre bästa tips för att bli en bättre skytt.

Tredje träningen, ski clinic – tjejkväll

Landslagstränare Elisabeth Juudas ger tre bra tips för bättre skateteknik.

Tredje träningen – tjejkväll

Fjärde träningen, klassisk stil

Juniorlandslagstränare Daniel Richardsson ger dig tre bra tips för bättre klassisk teknik.

Fjärde träningen – klassisk teknik

Femte träningen, styrketräning

Markus Bystedt, Skidskyttarna egna fysioterapeut, delar med sig av sina bästa styrkeövningar som du kan göra hemma.

Femte träningen – styrketräning

Sjätte träningen, föreläsning

Vid sista tillfället av Träna som stjärnorna bjöd Jonas Johansson, utbildningsansvarig Skidskytteförbundet, på en spännande föreläsning om hur mentala och fysiologiska aspekter påverkar din prestation.

Knepen för att hitta en hållbar och balanserad livsstil

Målsättning, mental träning och gemenskap. Tre nyckelfaktorer för att lyckas förbättra sitt välmående genom träning enligt Jonas Johansson, utbildningsansvarig på Svenska Skidskytteförbundet.
– Det handlar om att hitta balansen mellan kropp och knopp, vilket är lika viktigt för en motionär som en elitidrottare.

I sitt dagliga arbete arbetar Jonas Johansson med att hjälpa elitidrottare att nå sin fulla potential. Samma knep och tankesätt går dock många gånger att applicera även för motionärer som önskar förbättra sin prestation.

– Att sätta mål är grundläggande, oavsett vilken nivå du tränar eller tävlar på, säger Jonas som menar att mål både hjälper till att behålla träningsrutiner och stärker det mentala välmåendet.

Konsten att sätta mål

För att det ska fungera i praktiken behöver dock målen vara realistiska, och varken för lätta eller för svåruppnåeliga.

– För lätta mål blir ingen utmaning och då är det lätt att tappa det driv som krävs för att lyckas och utvecklas. För svåra mål innebär istället en risk för känsla av misslyckande, säger Jonas.

Målen som sätts behöver ta hänsyn till livssituation och vad som faktiskt är möjligt. Tidsbrist är nämligen en av dagens vanligaste utmaningar bland motionärer.

– Att få ihop livspusslet är ofta en stor mental utmaning. Att sätta realistiska mål blir därför avgörande för att kunna få en hållbar och balanserad livsstil. Sen går det alltid att justera mål allt eftersom ambitioner och förutsättningar förändras, säger Jonas.

Stärka sig mentalt

Förutom mål finns även andra knep för att bli stärkt mentalt, och på så vis även kunna förbättra sina fysiska prestationer. En lika enkel som kraftfull övning är till exempel att dagligen hitta tid för reflektion.

– Att dagligen skriva ner tre bra saker som hänt under dagen kräver inte speciellt mycket tid eller energi, men kan ha stor positiv inverkan på välbefinnande och motivation, säger Jonas.

En annan viktig faktor är gemenskap. Att hitta en grupp där man får socialt stöd, inspiration och motivation kan göra stor skillnad både mentalt och fysiskt.

– Det sociala samspelet är jätteviktigt, säger Jonas och avslutar med ett råd som passar både nybörjare och mer erfarna, elitidrottare som motionär:

– Hitta din grupp, sätt dina mål och ta ett steg i taget!