Allt sedan energifrågan fick större utrymme i media talas det ibland om priset på el vid olika tider på dygnet. På nyheterna nämns ibland rekordpriser på flera kronor för en enskild timme. Och på samma sätt hör man ibland att priset på el kommer vara lågt under helgen till exempel.
Timprisavtal eller inte avgör
I kontakten med kunder märker vi att det ibland råder viss osäkerhet kring hur detta påverkar dig som kund.
– När man pratar om detta på nyheterna är det priset på elbörsen Nord Pool man pratar om, det så kallade spotpriset. Det är det ”råa” inköpspriset som elbolagen köper sin el för, utan avgifter och moms och så vidare. Och där handlas elen per timme, förklarar Alf Levin, handläggare på kundservice, Jämtkraft. Huruvida även du betalar olika pris under olika timmar eller dagar är helt beroende av om du har timpris eller inte i ditt elavtal, klargör Alf Levin.
– Har du inte timpris utan ett så kallat månadsmedelpris, påverkas såklart ditt månadspris av dessa enskilda priser du hör om i media eftersom du betalar ett snittpris av alla timmar som varit under månaden men huruvida du till exempel använder spisen under den ena eller andra timmen påverkar inte ditt pris alls om du inte har timpris, fortsätter Alf.
Enkelt att se och byta
Att det är lågt pris under en viss tid kan du alltså bara dra nytta av om du har timpris i ditt elavtal. Vill du försöka påverka ditt elpris genom att styra när du använder el måste du först försäkra dig om att du har timpris. Är du osäker ser du det enkelt genom att kika på din senaste faktura – under rubriken ”Elhandel”, står det ”Timpris Ja eller Nej”.
– Vill du byta till timpris kan du antingen bara välja till timpris på ditt befintliga avtal eller byta till vårt nya avtal Timpris med tak. Antingen gör du bytet själv på Mina Sidor eller så kontaktar du oss på Kundservice så hjälper vi dig, avslutar Alf Levin.
I sammanhanget bör det understrykas att oavsett om du har timpris eller inte så är det bra för energisystemet och elpriserna generellt om inte alla använder el samtidigt. Kan vi som kollektiv sprida ut vår förbrukning över dygnet så minskar belastningen på energisystemet och marknadspriset på el sjunker. Eftersom elbolagen köper in elen per timme (även om de inte säljer den vidare till alla kunder per timme) och inköpspriset styrs av utbud och efterfrågan blir det generella priset lägre ju lägre efterfrågan det är vid ett och samma tillfälle.