Solceller är en förnybar energikälla som producerar elektricitet även på vintern, men av naturliga orsaker är de inte lika effektiva som under årets ljusare månader. Enligt Malte Rungård står vintermånaderna mellan december och februari för blott tre till sju procent av den genomsnittliga årsproduktionen.
Varje kilowatt räknas
Samtidigt är elpriset ofta högre den tiden på året, varför det ändå kan vara en bra idé att låta solcellerna arbeta till hushållsekonomins fördel.
– När det kommer några soltimmar den här tiden på året är det bara tacksamt. De kilowatt som tillverkas kan vara värda ganska mycket. Det blir som plåster på såren, säger Malte.
Ljus från snö
En vanlig missuppfattning är att solceller kräver direkt solljus för att producera el, men faktum är att de alstrar elektricitet även under molniga dagar och när ljuset reflekteras i snö. Den som har anläggningen i ett snörikt landskap kan med fördel placera panelerna på en vägg mot ett öppet fält.
– Snökristallerna är oberäkneliga och ger reflektioner från alla håll. Det är ungefär som när du åker skidor i fjällen. Solen skiner och du tar på dig solglasögon för att skydda mot reflektionerna, trots att du kanske har solen i ryggen.
Det gäller dock att tänka långsiktigt. Ett öppet fält i form av ett kalhygge är inte så kalt om några år. Efter en tid finns risk att växtligheten skuggar solen som står lågt vintertid, vilket är viktigt i planeringen.
Kom ihåg öst och väst
Åt vilket väderstreck ska man då montera sina solceller? Precis som de flesta gissar fångar de flest soltimmar om de är riktade söderut, men det finns fler saker att tänka på för den som känner sig manad. Östliga och västliga lägen ger inte sällan mer ersättning när strålarna väl letat sig dit.
– Det gäller att titta på hur prisbilden förändras under dagen. Om morgnarna, när solen står österut, brukar priset gå upp eftersom industrierna vaknar. Samma sak gäller framåt kvällarna när solen står i väster och vi kommer hem till våra hus. Om man säljer till spotpris kan man då få några fler ören för elen, eller använda den själv för att slippa köpa in den dyrare elen, säger Malte.
70 grader på vintern
Även vinklarna på solcellspanelerna har inverkan på verkningsgraden. Malte Rungård berättar att panelerna bör stå i 70 graders vinkel om vintern för att fånga upp reflektioner, och cirka 40 grader om somrarna för att ta vara på det direkta solljuset. Men Sverige är som bekant ett avlångt land där solen förflyttar sig olika i norr och söder så det kan skilja sig mellan olika landsändar.
För att undvika att solcellspanelerna täcks av snö bör de monteras någorlunda lodrätt. Om det ändå händer rekommenderar Malte och Villaägarna att ta in experthjälp, dels för att undvika repor på den ömtåliga tekniken, dels för att inte riskera personskador.
Ännu bättre med batteri
Den som är intresserad av att investera i solceller bör överväga ett batteri som tillval. Då kan du inte bara sälja elöverskottet under långa sommardagar, utan också dra fördel av Skatteverkets Grön teknik-avdrag. Här gäller 50 procent på just batterier, medan avdraget är på 20 procent för själva panelerna.
– Om man funderar på att installera en solcellsanläggning kan det vara en god idé att ta in pris på både solceller utan batteri och solceller med batteri. Jag misstänker att du kommer att bli förvånad över hur liten prisskillnaden blir, säger Malte.