Tekniskt fel på kraftvärmeverket i Lugnvik

Just nu har vi ett tekniskt fel på kraftvärmeverket i Lugnvik. Vi arbetare så fort vi kan med att åtgärda problemet. Detta kan orsaka tillfälliga störningar gällande värme och varmvatten.

Två personer sätter upp solceller på ett tak.

Solceller och batterier – en lönsam affär?

Är det lönsamt med solceller? Är det en fördel att samtidigt installera ett batteri för lagring? Intresset för att producera egen el med solens hjälp är fortsatt stort, men många frågor ska besvaras längs vägen mot ett beslut. Här får du svaren på några av dem.

Till och med juli i år anslöts 27 500 solcellsanläggningar, vilket inte ens är hälften jämfört med rekordåret 2023, men ändå knappt tusen fler än samma period 2022. Om det är en god investering eller inte avgörs av flera olika faktorer, inte minst ditt eget syfte med solcellerna.

Mer flexibel

– Med solceller och ett hemmabatteri blir du definitivt mer flexibel. Du lagrar elen från solen i batteriet och kan använda den när du vill. Många tycker det är en härlig känsla att inte vara så beroende av elnätet. Dessutom minskar du nätkostnaderna på det viset, säger Daniel Köbi, Jämtkraft Elnät.

Klimatnytta och säkerhet

Med ett solcellsbatteri använder du mer av den elektricitet som du producerar vilket bidrar till att minska behovet av att köpa el. Du har också reservkraft vid strömavbrott, då batteriet ger dig möjlighet att driva de mest nödvändiga apparaterna i hemmet. Du får en säkrare vardag helt enkelt.

Lönar sig ekonomiskt?

Om det lönar sig ekonomiskt med solceller och hemmabatterier beror på en rad omständigheter, exempelvis var i landet du bor (antal soltimmar), möjlighet till placering av solcellerna, aktuellt pris för paneler, hur stort batteri du vill köpa och såklart på vad din leverantör begär för pris på utfört arbete med mera. Olika aktörer på marknaden lovar olika resultat och det gäller att vara noggrann som konsument.

En möjlighet att förbättra kalkylen finns genom skatteavdraget för installation av grön teknik, se artikel här. Installation av batteri ger rätt till högre avdrag än själva solcellsanläggningen, vilket kan vara värt att tänka på om du funderar på att komplettera med lagringsmöjligheter.

Sälja stödtjänster

I fjol började många hushåll och företag att sälja så kallade stödtjänster då det var väldigt lönsamt under en period. Det bidrog till att antalet nya solcellsanläggningar sköt i höjden just 2023. Stödtjänster innebär att den som har ett tillräckligt stort batteri kan hjälpa till och balansera elnätet genom att sälja el vid bristsituationer. Det är Svenska kraftnät som köper elen, men affären sker alltid genom en så kallad leverantör av balanstjänster. Ett exempel på en sådan mellanhand är Jämtkraft, som deltar i auktioner på olika marknader.

– Att sälja stödtjänster blev så populärt att det nu finns för många. Därmed är det inte lika lönsamt längre. Det är dessutom en komplex värld som inte är helt lätt att sätta sig in i. Den som vill tjäna pengar på detta sätt måste läsa på ordentligt för att förstå marknaden, säger Daniel Köbi.

Nya lösningar på gång

Sammanfattningsvis behöver de flesta ha fler syften än rent ekonomiska för att garanterat bli nöjd med sina solceller. Men förutsättningarna förändras ständigt och mer förnybar energi kommer att behövas i framtiden. Liksom många andra undersöker Jämtkraft olika typer av nya lösningar.

– Vi pratar mer och mer om den lokala flexibilitetsmarknaden, vilket är väldigt spännande. Det innebär att den som har ett batteri kan gå in och avlasta nätet vid tider på dygnet då många använder ström i hemmet, exempelvis vid middagstid. Det gäller dock att batteriet råkar finnas på rätt ställe vid rätt tidpunkt, helst på samma gata. Vi har gjort ett pilotförsök och fortsätter utreda frågan. Framtiden får utvisa hur stort behovet av flexibilitet kommer vara, säger Daniel Köbi.